Wärtsilä test met succes de eerste autodocking-installatie ter wereld
Wärtsilä test met succes de eerste autodocking-installatie ter wereld
Wärtsilä test met succes de eerste autodocking-installatie ter wereld

Schiedam, april 2018 – Het technologieconcern Wärtsilä heeft met succes de innovatieve autodocking-technologie getest. De tests werden uitgevoerd met de ‘Folgefonn’, een 83-meter lange veerboot van de toonaangevende Noorse exploitant Norled. Het schip beschikt over een hybride aandrijving en is al eerder uitgerust met een draadloos oplaadsysteem van Wärtsilä. De installatie van autodocking op een veerboot is een wereldprimeur.
De autodocking-tests vonden plaats in januari van dit jaar en werden in april afgerond met havendokproeven. Tijdens de tests hoefde de kapitein op geen enkel moment de handmatige besturing over te nemen.
Volgens de procedure wordt het systeem op ongeveer 2000 meter van de aanlegplaats geactiveerd, terwijl het schip op normale snelheid verder vaart. Het systeem vertraagt dan geleidelijk de snelheid en activeert volledig automatisch de line-up en dockingmanoeuvre totdat het schip op de aanlegplaats is vastgelegd. Wanneer het schip weer klaar is om uit te varen, kan het systeem op een identieke maar omgekeerde manier worden gebruikt voor de vertrekprocedure.
De software regelt automatisch het volledige manoeuvreren van het schip, inclusief de besturing en voortstuwing. Op elk gewenst moment is nog steeds een handmatige tussenkomst en controle mogelijk. De automatische functie stelt scheepsofficieren in staat om zich buiten het stuurhuis te concentreren op de actuele, locale situatie, waardoor de veiligheid en betrouwbaarheid van de activiteiten wordt verbeterd.
De autodocking-technologie van Wärtsilä levert opmerkelijke voordelen op. Hiertoe behoren verbeterde veiligheid omdat er minder kans is op menselijke fouten; minder slijtage omdat de thrusters doelmatiger worden gebruikt en grotere efficiëntie bij het aanleggen, zodat er meer tijd op de aanlegplaats beschikbaar is.
Norled heeft de ‘Folgefonn’ aan Wärtsilä beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling van een aantal Wärtsilä Smart Marine-producten en -systemen. Tot de reeds geïnstalleerde en geteste Wärtsilä-technologieën behoren het energieoptimalisatiesysteem, het hybride vermogenssysteem, het draadloos inductief opladen van accu’s en de energieopslag. De veerboot kan nu worden bediend met automatisch draadloos opladen, automatisch vacuüm afmeren en automatisch aanmeren.
“Wij zijn Norled dankbaar voor de gewaardeerde samenwerking in dit project. Deze tests vormen een belangrijk element binnen Wärtsilä’s algehele visie op Smart Marine. Autodocking kan een essentieel onderdeel van ons aanbod worden voor de veerboot- en andere scheepvaartmarkten. Het bevordert onze activiteiten gericht op het leiden van de transformatie naar een nieuw tijdperk, met hoge efficiëntie en winstgevendheid voor onze klanten,” aldus Roger Holm, President, Wärtsilä Marine Solutions.
“Wij steunen Wärtsilä’s inspanningen voor een grotere efficiëntie voor scheepsexploitanten. Technologieën die de veiligheid verbeteren, de bedrijfskosten verlagen en de impact op het milieu verminderen, zijn voor onze sector alleen maar goed,” aldus Sigvald Breivik, Technical Director, Norled.
Het autodocking-project van Wärtsilä wordt ondersteund door het Noorse staatsbedrijf Innovasjon Norge (Innovation Norway).
In 2017 heeft hetzelfde Wärtsilä-team met succes de afstandbesturing getest van een schip dat in de Noordzee vaart en bestuurd werd vanaf de locatie in San Diego, Californië. De ontwikkeling van intelligente schepen staat centraal in de visie van Wärtsilä op een Smart Marine Ecosysteem.

Geen reacties